Avantajele dermatoscopiei digitale și patologiile pe care le detectează

Dermoscopie digitala - Dermlite

Prevenirea și depistarea precoce a oricărei anomalii la nivelul pielii este esențială, întrucât detectarea acestor modificări în timp poate ajuta la descoperirea melanoamelor în faza inițială, aceasta fiind decisivă pentru un prognostic bun.

Evaluarea tuturor petelor sau alunițelor de pe pielea unui pacient și urmărirea evoluției acestora între consultații poate fi complicată pentru medicul dermatolog. Din acest motiv, dermatoscopia digitală este utilizată pentru a ajuta la urmărirea adecvată a modificarilor pielii. Vă oferim toate detaliile despre această tehnică de examinare, patologiile pe care le detectează și avantajele care o fac mai bună decât alte teste.

Ce este dermatoscopia digitala

Dermatoscopia digitală este o tehnică neinvazivă care permite vizualizarea cu factor înalt de mărire și de înaltă calitate a leziunilor cutanate pe care, la examenul fizic obișnuit, nu pot fi observate.

Pentru această tehnică se folosește instrumentul cunoscut sub numele de dermatoscop, care constă într-o lentilă de mărire și un sistem de iluminare care face stratul cornos al epidermei translucid.

In plus, avand un sistem de lumina polarizata sau simpla, faciliteaza studiul aceleiasi leziuni la diferite adancimi. Nu dăunează pacientului, deoarece dermatoscopul este sprijinit doar pe piele.

Ceea ce este cu adevărat util la această tehnică este că preia fotografii și înregistrări ale fiecărei leziuni observate cu dermatoscopul pentru a le îndosaria, permițand monitorizarea detaliată a modificărilor experimentate de piele pe termen lung la fiecare revizuire.

Când să faci o dermatoscopie digitala

Aceste teste sunt folosite pentru a verifica alunitele sau alte leziuni ale pielii si, mai ales, pentru a preveni melanomul. De multe ori este suficienta o dermatoscopie normala, dar sunt cazuri in care este mai recomandata optarea pentru cea digitala.

1. Istoric personal sau familial de melanom. Dacă pacientul a prezentat deja melanom sau există rude care au suferit de melanom, este necesar să se facă o revizuire exhaustivă a alunițelor pentru a-l depista cât mai curând posibil.

2. Arsuri solare. Persoanele care au fost expuse la soare în copilărie sau adolescență și au suferit o arsură a pielii au un risc crescut de cancer de piele, cum ar fi melanomul. În cazul prezentării a numeroase alunițe pe piele, se recomandă acest test.

3. Fototip cutanat scăzut. Fototipul este capacitatea pielii de a asimila radiația solară și depinde de nuanța pielii. Persoanele cu pielea și ochii deschisi la culoare au mai multe dificultăți să se bronzeze la soare, de obicei pentru că au fototipuri scăzute.

4. Alunițe numeroase. Persoanele care au numeroase alunițe prezintă un risc mai mare de a dezvolta melanom. Cea mai bună tehnică pentru a monitoriza modificările pe termen lung ale acestor alunițe este urmărirea cu dermatoscopie digitală.

Avantajele dermatoscopiei digitale și patologiile pe care le detectează

Această tehnică permite evaluarea oricărei tumori de piele, cum ar fi melanomul, chiar și în stadiile sale incipiente, detectarea alunițelor benigne, a hemangiomului sau a carcinomului bazocelular pigmentat.

Principalul avantaj al acestei tehnici este că permite o mare precizie în diagnosticul acestor patologii. De altfel, pentru depistarea melanoamelor în faza lor inițială, probabilitatea unui diagnostic mai precis crește la 86%, față de 60% oferită de o examinare manuală.

Un alt avantaj al acestuia este că face posibilă evitarea intervențiilor chirurgicale în leziunile cu risc scăzut și evitarea sechelelor estetice neașteptate. Dacă aveți antecedente sau numeroase alunițe pe piele, vă recomandăm să mergeți la un dermatolog specializat pentru a analiza dacă este indicat să efectuați o dermatoscopie digitală pentru a afla starea actuală a petelor sau alunitelor dumneavoastră.

Bibliografie:

How accurate is dermoscopy compared to visual inspection of the skin for diagnosing skin cancer (melanoma) in adults?
https://www.cochrane.org/CD011902/SKIN_how-accurate-dermoscopy-compared-visual-inspection-skin-diagnosing-skin-cancer-melanoma-adults

Usefulness of dermoscopy to improve the clinical and histopathologic diagnosis of skin cancers
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30321580/